Brinemo za okoliš
aldin

ŠESTA PRIČA-Aldin Kovač: Sve je korupcija, ali smo i mi licemjeri; kada je u našu korist onda je dobra

07.12.2015

Slobodno uz moje ime i prezime možete staviti da je 90 posto mog posla podmazano - i ne vjerujem da ću imati problem jer je sve dobro podmazano i nadam da će ovo stvoriti prostor i prilike za neke nove korupcije, kaže otvoreno naš sagovornik


 

Mostarac Aldin Kovač je većinu svog radnoaktivnog života privatni poduzetnik. Sada kao korisnik kredita vezanog za švajcarske franke čeka izvršenje presude protiv banke. 


Imate neko lično iskustvo vezano za korupciju?

- Ovo što se sada dešava je čekanje provedbe presude u moju korist, a protiv banke koja mi je dala kredit vezan za švajcarski franak. I nisam sigurna da li je to korupcija, ali ako je defincija korupcije nezakonito sticanje koristi za sebe ili povezana lica – onda jeste. Naime, ja sam dobio presudu protiv banke koja mi je dala kredit vezan za švicarski franak. Prije desetak godina je to bilo 25.000 KM i ja sam vratio 30.000, ostalo je još 20.000, ali sve iznad toga je apsolutno nelogično. Uz to sam u jednom trenutku ostao bez posla, 2009. godine, i pokušavao sam napraviti reprogram jer sam imao uslove za to, ali nisam uspio ni nakon tri pokušaja. Na kraju sam sasvim odustao od vraćanja kredita jer nisam imao para. No, oni su stavili administrativnu zabranu na primanja mog žiranta, a to je moj otac koji je zaposlen u Bh. telekomu. Preko njegovog računa su uzeli još 18.000 KM i onda su procijenili da sam dužan još 20.000. Otac mi je zbog toga dobio srčani udar, ali smo imali sreću da Telekom nije prihvatio da stavi novu administrativnu zabranu na isti kredit.  


Šta ste poduzimali u vezi sa tim promjenama iznosa duga?

- Kada su zatražili novu administrativnu zabranu na primanja mog oca, odlučio sam da im to što traže ne vraćam, nego sam otišao kod advokata. Dakle, nisam siguran da li je to korupcija, ali to jeste nanošenje materijale štete meni lično, a u korist banke.


Koliko uopšte znate o prisutnosti korupcije u BiH? Da li je možda ima više ili manje od onog koliko se priča o njoj?

- Iz mog ličnog iskustva, a ja sam u biznisu od 19. godine kada sam osnovao svoju prvu firmu i do sada sam ih imao više, mislim da korupcija više nije pojava nego način rada jer, ako govorimo primjerice o tenderima - ako ne dogovorite sa nekim smiješno je i pokušavati dobiti posao. Banke su u cijelom tom kontekstu dobro podmazan sistem i već i sama kamata je korupcija, ali tako funkcioniše i mi svi mislimo da tako treba.


Kako je moguće da korupcija postoji ako gotovo svakodnevno u javnost izađe neko od političkih autoriteta i zaklinje se u borbu protiv korupcije?

- Sve je već korumpirano i kako da ja nekog optužim ako sam dio dogovora? Za mene nije loše ako imam nekoga da me pogura. Da sam, recimo, oko ovog kredita imao nekoga da mu dam 1.000 KM i da mi to skine sa vrata - ne bih bio  protiv toga. Mi smo malo licemjeri jer kada nam je korupcija u interesu - onda je dobra i to je samo posao, a kada nije u našem interesu - onda je to loša pojava i onda dolazimo do toga da je sve korupcija ili da ništa nije korupcija.


Ko bi trebao da se bori protiv korupcije?

- Pa svi! Ali sada se bore oni koji nisu dio korupcijskih dogovora, a oni koji nisu se ne bore jer im to nije u interesu, odnosno ne znaju o tome dovoljno.


Vjerujete li u angažman NGO koje se bore protiv korupcije ili podižu svijest javnosti o štetnosti te pojave?

- Da ne bude da skačem sebi u usta - ja još nisam naišao na neku organizaciju u kojoj nije bilo korupcije, a ako je i ima – ne mogu da vjerujem. Možda ću ja sada posjeći granu na kojoj sjedim, ali svaka sfera mog života i svaki dio posla su bili podmazani i nisu funkcionisali kako treba ako nisu bili podmazani. Apsolutno sam siguran da je u BiH nemoguće išta završiti bez korupcije, pa je pitanje šta je zapravo korupcija? Drugi kredit sam dobio zahvaljujući vezama i uslugama koje ja možda ne moram vratiti, ali tako je koliko god da je to strašno.


Zašto ljudi ne žele da govore o korupciji, čak i kada su sami žrtve?

- Pa ja ne mogu govoriti o korupciji u kojoj sam učestovao i iz koje sam izašao sa materijalnom dobiti ili interesom i kako ću govoriti protiv toga jer to je za mene dobro, dakle nije loše. Ali kada mi nije dobro, kad je protiv mene i ja imam štetu od nečeg, onda mi smeta i onda bih ja o tome govorio. Ne znam koliko je to dobro, ali je jasno da onaj ko učestvuje u korupciji neće govoriti o tome, a onaj ko ne učestvuje u u njoj - ne zna o tome. Kako vi ili bilo ko možete znati šta ja radim i da li je to korumpirano? Evo, ja sada malo govorim otvoreno jer imam poneko iskustvo sa korupcijom i ne vjerujem da ću imati štete jer je sve dobro podmazano, ali recimo da je 90 posto mojih poslova podmazano pravo dobro i možda je pitanje kako sam ja to podmazao jer to su detalji. Uzmite priču o javnim tenderima - ja mislim da u bosanskom jeziku i u poslu ne postoji riječ transparentnost iako je svi koriste, osim možda u poslovima od 500 ili 1.000 KM. To je smiješno jer mogu izaći na tender sa ne znam koliko niskom cijenom i neću dobiti posao ako nisam podmazao ili dogovorio i ne mogu da vjerujem da me to pitate zaprave. Slobodno uz moje ime i prezime možete staviti da je 90 posto mog posla podmazano i ne vjerujem da ću imati problem jer je sve dobro podmazano i nadam da će ovo stvoriti prostor i prilike za neke nove korupcije.

 (Tekst objavljen 10.11.2015. godine u Magazinu Start BiH, a projekat pod nazivom PROMIJENIT ĆEMO ONO ŠTO NAM SMETA- u okviru kojeg su objavljene ove priče rađen je uz podršku Američke ambasade u BiH. Stavovi izrečeni u ovim intervjuima ne odražavaju nužno i stavove redakcije i uredištva magazina Start Ambasade SAD-a u BiH)NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF