Brinemo za okoliš
zla

PETA PRIČA-Zlatan Velagić: Nije problem prijaviti korupciju, problem je poslije

07.12.2015

Zamjenik direktora Tuzla Kvarca Zlatan Velagić, inače diplomirani ekonomista, prije dvije godine je prijavio korupciju, a onda, nakon što je počinitelj korupcije uhapšen, lokalno tužilaštvo protiv njega podiže krivično prijavu za djela koja su bila predmet korupcije.Kako je izgledalo to vaše iskustvo sa korupcijom?

- Mi se bavimo eksploatacijom pijeska više od 55 godina i ništa drugo ne radimo, vlasnici smo tri ležišta i za sve smo do sada uredno imali ugovore o koncesiji. Naši su problemi počeli 2010. godine, nakon isteka starog ugovora. Već 2011. godine, u toku procedure za obnavljanje ugovora, počeli su problemi sa pomoćnikom ministra industrije u Vladi kantona Tuzla Bahirom Imamovićem, ali ondašnji ministar je imao razumijevanja za nas i mi smo uspijevali ispoštovati zakonske uvjete koji su traženi da bismo potpisalio novi ugovor u skladu sa novim Zakonom o koncesijama u kantonu Tuzla. Ali, bez obzira na sve - nekako je uvijek pomoćnik ministra uspijevao nešto iskomplikovati i usporiti na razne načine, a između ostalog i navodeći inspekcije na našu firmu pod motom da mi radimo nelegalno iako je na području našeg kantona niz preduzeća bilo u istoj situaciji u proceduri dodjele novih ugovora i redovno su radili bez ikakvih smetnji. E, onda su 2013. godine počeli i prvi zahtjevi prema nama – Imamović je prvo tražio stipendiju za svog sina, pa onda prenos dijela vlasništva u jednoj našoj fabrici koju smo mi otvorili, ali ja tada nisam ni slutio da će se to sve pretvoriti u probleme koje smo imali prošle i ove godine, kada je to sve dostiglo vrhunac. Od nas je na kraju, to je bilo ove godine, tražio 30.000 KM, pa je, kada smo mu rekli da nema šanse da to dobije, predložio da mi kupimo novi automobil, prodamo ga za 2.000 KM nekom čovjeku koji će ga njemu kasnije pokloniti, a on će nama obezbijediti koncesiju. Predlagao mi je i da podignem kredit na 30.000 KM i kaže: „Ne moraš ga ti vraćati, prebaci na nekog od kooperanata, neka oni vraćaju.“ No, ja sam do tada sve prijavio SIPA-i i Tužilaštvu BiH i svi ti naši sastanci su bili snimljeni pod nadzorom Suda BiH.


Šta ste sve poduzeli kada ste shvatili da postajete žtva korupcije?

- Još 2013. i 2014. godine sam od resornog ministra tražio da Imamovića izuzme iz procedure dodjele koncesije jer sam vidio da mi sa njim nećemo dobiti ugovor bez mita. Imam i pismeni zahtjev aktuelnoj vlasti, i ministru i premijeru kantona Tuzla. Mi smo napisali pismo i imenovali problem, napisali da Imamović komplikuje proceduru, ali su svi ti zahtjevi, na naše veliko iznenađenje, bili ignorisani, a svaki put kada mi dođemo u Ministarstvo sa ciljem dobivanja koncesije sve je vodilo u njegovu kancelariju i mi smo imali utisak da je to bio sistem, da su oni podijelili zadatke i da se tačno zna ko je za šta zadužen. Kada smo shvatili da sve što poduzimamo ne daje rezultate, sve smo prijavili SIPA-i i Tužilaštvu BiH i onda je krenulo prikupljanje dokaza.


Šta se dešava sada? Vi još uvijek niste dobili koncesiju?

- Nismo... Ali možda ne mogu reći da nismo jer mi smo vlasnici tri ležišta, a u junu smo dobili koncesiju za jedno. Imamovićevo hapšenje je bilo šok za sve nas i za Vladu, ali je resorni ministar nastavio da odugovlači sa našim ugovorom iako smo mi sklopili i protokol o izmirenju dugovanja koji je preduvjet za koncesiju. U junu ove godine smo na kraju dobili koncesiju za jedno ležište iako tražimo za tri ležišta čiji smo mi vlasnici više od 55 godina. Nismo pravili problem oko toga da bi firma mogla kako-tako funkcionirati jer smo se nadali da ćemo uskoro završiti i druga dva ležišta, ali isti dan kada je Kantonalna vlada donijela odluku – Kantonalno tužilaštvo u Tuzli  podiže optužnicu protiv nas za nelegalnu eksploataciju kvarcnog pijeska od 2010. do 2014. i optužuju nas za tešku krađu.


Kako se vi sve to vrijeme osjećate?

- Pa ja još ne mogu da vjerujem da se ovo događa u BiH. Ovakva reakcija, odmazda Vlade... To je korupcija u bijelim rukavicama jer oni se svi izjašnjavaju da se bore protiv nje, da podržavaju institucije, a u suštini ne rade ništa na razotkrivanju korupcijske šeme. Mi smo svima ponudili informacije koje mogu pomoći da se cijela korupcijska šema razotkrije, ali sva su nam vrata zatvorena i ja još nikada nisam došao ni do premijera ni do ministra industrije. Poručeno mi je da se više ne pojavljujem i mislim da je situacija sa korupcijom u Tuzli alarmantna, sve se radi dvostruko - jedno je predstava za javnost, a drugo je ono što se dešava.


Da li je korupcija u BiH prisutna u mjeri u kojoj se priča o njoj ili...?

- Ne treba generalizovati i reći da mi živimo u totalno korumpiranom sistemu, ali je izuzetno prisutna i ima tendenciju rasta. To znaju svi građani, osjete je na svakom koraku jer je teško doći do bilo kakve dozvole ili ugovora ako ne postanete dio šeme.


Kako je moguće da je ima u toj mjeri ako svakog dana neko od političkih autoriteta izađe u javnost i zaklinje se u borbu protiv korupcije?

- To je deklarativna borba, u bijelim rukavicama! Niko se stvarno ne bori, a to su institucije, javna preduzeća, posebno ono što je u ingerencijama države. Ja pripadam privatnom sektoru i tu je korupcija manje izražena nego u državnim i javnim institucijama. Politički autoriteti mogu deklarativno govoriti šta god žele, ali u praksi je sve sasvim drugačije.


Ko bi trebalo da se bori protiv korupcije?

- Ključni su građani jer oni moraju imati hrabrosti da je prijave, ali i vlast koja treba da donese zakone koji štite prijavitelje korupcije od odmazde jer nije problem prijaviti, problemi počinju poslije: odmazda kolega, reakcija vlasti, reakcija kolega onog koga ste prijavili... Sa mnom, recimo, otkako sam prijavio pomoćnika ministra u Vladi kantona Tuzla niko od državnih službenika ne želi da komunicira.


Vjerujete li u angažman nevladinih organiazcija koje se bave borbom protiv korupcije, podizanjem svijesti javnosti o štetnosti korupcije...?

- Ogromna je njihova uloga, ali i u tom sektoru treba identificirati one koji rade i koji se suštinski bore, a ne deklarativno. Mi smo se obratili na nekoliko različitih adresa i samo sam od Centra za odgovornu demokratiju, koji je praktično savjetodavni centar za uzbunjivače, dobio pomoć i savjete koje nisam dobio nigdje drugo.


Zašto se ljudi generalno teško odlučuju da govore o korupciji, čak i kada su njene žrtve?

- Boje se sankcija, odmazde, da će imati probeme, da će im se život pretvoriti u pakao, da će im se osvetiti neko iz sistema, njima ili nekom njihovom od prijatelja ili iz porodice i taj strah je opravdan. Evo, u Tuzla Kvarcu odmazdu ne trpim samo ja, nego 50 radnika i njihovih porodica i to je veliki problem i znak za društvenu zajednicu da moramo sjesti kao partneri i, ako želimo istinsku borbu protiv korupcije - moramo vidjeti kako zaštiti prijavitelje korupcije.

 (Tekst objavljen 10.11.2015. godine u Magazinu Start BiH, a projekat pod nazivom PROMIJENIT ĆEMO ONO ŠTO NAM SMETA- u okviru kojeg su objavljene ove priče rađen je uz podršku Američke ambasade u BiH. Stavovi izrečeni u ovim intervjuima ne odražavaju nužno i stavove redakcije i uredištva magazina Start Ambasade SAD-a u BiH)NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF