Brinemo za okoliš
opera

Gračanički Klub ljubitelja opere dokazuje da je klasika ipak besmrtna

02.10.2015

BiH, 02.10.2015.

Objavljeno u Magazinu START, 21. januara 2014. godine


Šezdesetak putnika, među kojima je bilo više od 50 učenika gimnazije Dr. Mustafa Kamarić, napravilo je krug iz Gračanice preko Beča, Bratislave, Drezdena, Praga i Budimpešte tokom kojeg su pogledali Don Giovannija, Labudovo jezero, Veselu udovicu, Nabucco i Boeme

U vrijeme kada su novokomponovana muzika i svakojaki šund sve više popularni i među starijom i mlađom publikom, u Gračanici, malom gradu na sjeveroistoku BiH, vlada veliki interes za, ni manje ni više, nego operu.

Za sve je kriv Slijepi miš

Učenici gračaničke gimnazije Dr. Mustafa Kamarić već nekoliko godina pokušavaju oživjeti ljubav prema klasičnoj muzici i velikim kompozitorima koji su iza sebe ostavili vrhunska operska djela.

Šezdesetak putnika, među kojima i više od 50 gračaničkih gimnazijalaca, kreće na pravo zimsko putovanje nazvano Operski maraton. Oni će u šest dana, putujući kroz pet evropskih metropola, pogledati pet vrhunskih djela.

U Beču će pogledati Don Giovanni, Labudovo jezero u Bratislavi, Veselu udovicu u Drezdenu, Nabucco u Pragu i Boeme u Budimpešti.

Profesor njemačkog jezika u ovoj gimnaziji, koji ujedno vodi sekciju Klub ljubitelja opera, Jasmin Mujkić kaže za Anadoliju da su gimnazijalci iz Gračanice ranije gledali opere u Zagrebu, Beču, Beogradu, Manhajmu, Budimpešti, Novom Sadu, Pragu...

- U Sarajevu se prije pet, šest godina prikazivao Slijepi miš Johanna Straussa. Nas dvadesetak je otišlo pogledati tu operu, bila je to velika senzacija i izazvala je oduševljenje - počeo je Mujkić priču o ljubiteljima opere u ovom malom bh. gradu.

Kako kaže, prije tri godine su otišli do Praga i gledali Don Giovannija Wolfganga Amadeusa Mozarta.

- Sada se širi repertoar, tako da smo odlučili pokušati s ozbiljnijim putovanjem i da sada organizujemo Operski maraton - kaže Mujkić.

Po njegovim riječima, interesi za operu i putovanja progresivno rastu.

Operski maraton započeli su 13. januara u Beču.

- Sljedeći dan je Bratislava, gdje gledamo vjerovatno najljepši balet koji postoji, Labudovo jezero - pojasnio je Mujkić plan putovanja.

-I Carmen je narodna-

Iz Bratislave putovali su za Drezden, nakon toga u Prag, pa je slijedila Budimpešta.

- Znači, zastupljena su vjerovatno tri najveća kompozitora opera, jedan balet i vrhunska opereta - kaže Mujkić.

Govoreći o muzici, ovaj profesor jezika podsjeća da je ona oduvijek imala odgojne sposobnosti i da je to poznato još iz grčkog perioda.

- Muzika može formirati karakter tako da je, kada je opera u pitanju, šteta neiskoristiti toliku energiju koja je nakupljena u svim pojedinačnim operama. Tu su veliki genijalci žrtvovali svoje živote da bi ispoljili energiju koju mi iz nekih nepoznatih razloga dopuštamo da ispari - kaže profesor Mujkić.

Opera, kaže on, nije vrištanje, kao što većina ljudi smatra.

- To je nešto najljepše što postoji, što je ljudski duh uspio da ostvari - smatra Mujkić.

Za novokomponovanu muziku Mujkić kaže da i ona spada u ljudsko ostvarenje i da ne postoji nikakav razlog da se ona isključuje.

- Ne bih volio da bilo ko moje kolege i učenike posmatra pod nekom lupom - kaže on.

Jednostavno, pojašnjava Mujkić, postoje trenuci kada čovjek želi poslušati lijepu narodnu pjesmu, a već sljedeći trenutak može se poslušati Vesela udovica.

- Recimo, u Carmen je sve to narodno, samo je na malo drugačiji, umjetnički način obrađeno i tu treba umjetnički glas da to otpjeva - pojasnio je Mujkić.

Gračanica i njena omladina na ovaj način potvrđuje da je klasika ipak besmrtna!

 NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF