Brinemo za okoliš
cik bih

Prva priča Magazina START BiH: CIK POGODI

22.10.2014
Sarajevo, 22. oktobar 2014. godine

(d.n.)

Kažu da je pet sredovječnih muškaraca širom BiH u posljednjih sedam dana doživjelo i, hvala Bogu, preživjelo infarkt. Bilo je još više predinfarktnih stanja i to, vjerovali ili ne, u Republici Srpskoj. A sve to dok su čekali rezultate CIK-a iliti Centralne izborne komisije... Cika je i vriska nastala dok su ovi dobro plaćeni državni službenici prebrojavali. Čak su, u jednom trenutku, natjerali i Mileta Baju Dodika da prvo slavi Željkinu (Cvijanović) pobjedu, a da se onda, svega par sati poslije, izvinjava. Moćan je taj CIK – Mile se nikome nizašta nije izvinio duže od desetljeća.

Ma premoćan je taj CIK. Ne da se zbuniti! Ljudi po Mjesecu hodaju, a CIK broji li broji. Kažu da u Indiji sve glasove prebroje za tri dana... Kako, majku mu?

Zamislite da plate i penzije dobivamo tek nakon što ih prebroji CIK? Vjerovatno bismo još čekali „januarsku“ iz 1998.

Prošlo 19 sati 12. oktobra i krenulo prebrojavanje !

Bila tekma, mi i Belgijanci – CIK broji…

Bila tekma Srbija – Albanija! Dron sa zastavom uzletio! CIK broji! Dron sletio! Utakmica prekinuta – CIK broji!

Bila vojna parada u Beogradu. Stigao Putin – CIK broji...

Putin stigao u Milano – znate već, CIK broji.

Dvije su se Koreje zavadile. Ukaza se i Kim, konačno... Generali dvaju Koreja se sastali. Dogovorili da više nema pucanja...

Ebola stigla na Balkan... I da Vas više ne maltretiram – i sada, dok čitate ovaj tekst, članovi Izborne komisije broje glasove iz vreće, tačnije glasove koji su stigli iz inostranstva.

Čovjek i glasač se, ne u jednom, nego u više trenutaka zapitaju – pa može li to imalo brže?

Ima li ikakve šanse da se sistem brojanja glasova ubrza, promijeni, mogu li se, ikako, primijeniti metode koje se koriste u drugim zemljama?!

Jer Centralna izborna komisija jeste ozbiljna državna firma. Značajna, u svakome pogledu, svakome od nas. Njihov godišnji budžet je 3,8 miliona konvertibilnih maraka. U stalnom radnom odnosu je 77 osoba, a u izbornim godinama na određeno vrijeme, na šest mjeseci, upošljavaju i veliki broj vanjskih saradnika. U godini izbornoj potroši se još nešto više od osam miliona konvertibilnih maraka.

Nudio je, vele, neki privatnik precizno i tačno brojanje za svega 150 hiljada maraka. Čak je dopuštao mogućnost da plati kaznu - penale ako zakasni sa tačnim brojem prebrojanih glasova...

Očigledno ga niko nije ozbiljno shvatio jer od broja glasova ovisi mnogo, mnogi kažu SVE. Kaže moj drug Tarik: „Zamalo građanski rat ne izbi zbog prebrojavanja glasova!“

Rat, naravno nije i neće „izbiti“, ali krajnje je vrijeme da smislimo neki drugi, bolji i sigurniji, brži i sofisticiraniji način direktnog sprovođenja demokratije.

P.S.

E, još me samo zanima ko je, tačno, zadužen za prebrojavanje onih vreća, punih glasačkih listića, pronađenih u kantama za smeće?
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF