Apoteke Sarajevo
cik bih

Prva priča Magazina START BiH: CIK POGODI

22.10.2014
Sarajevo, 22. oktobar 2014. godine

(d.n.)

Kažu da je pet sredovječnih muškaraca širom BiH u posljednjih sedam dana doživjelo i, hvala Bogu, preživjelo infarkt. Bilo je još više predinfarktnih stanja i to, vjerovali ili ne, u Republici Srpskoj. A sve to dok su čekali rezultate CIK-a iliti Centralne izborne komisije... Cika je i vriska nastala dok su ovi dobro plaćeni državni službenici prebrojavali. Čak su, u jednom trenutku, natjerali i Mileta Baju Dodika da prvo slavi Željkinu (Cvijanović) pobjedu, a da se onda, svega par sati poslije, izvinjava. Moćan je taj CIK – Mile se nikome nizašta nije izvinio duže od desetljeća.

Ma premoćan je taj CIK. Ne da se zbuniti! Ljudi po Mjesecu hodaju, a CIK broji li broji. Kažu da u Indiji sve glasove prebroje za tri dana... Kako, majku mu?

Zamislite da plate i penzije dobivamo tek nakon što ih prebroji CIK? Vjerovatno bismo još čekali „januarsku“ iz 1998.

Prošlo 19 sati 12. oktobra i krenulo prebrojavanje !

Bila tekma, mi i Belgijanci – CIK broji…

Bila tekma Srbija – Albanija! Dron sa zastavom uzletio! CIK broji! Dron sletio! Utakmica prekinuta – CIK broji!

Bila vojna parada u Beogradu. Stigao Putin – CIK broji...

Putin stigao u Milano – znate već, CIK broji.

Dvije su se Koreje zavadile. Ukaza se i Kim, konačno... Generali dvaju Koreja se sastali. Dogovorili da više nema pucanja...

Ebola stigla na Balkan... I da Vas više ne maltretiram – i sada, dok čitate ovaj tekst, članovi Izborne komisije broje glasove iz vreće, tačnije glasove koji su stigli iz inostranstva.

Čovjek i glasač se, ne u jednom, nego u više trenutaka zapitaju – pa može li to imalo brže?

Ima li ikakve šanse da se sistem brojanja glasova ubrza, promijeni, mogu li se, ikako, primijeniti metode koje se koriste u drugim zemljama?!

Jer Centralna izborna komisija jeste ozbiljna državna firma. Značajna, u svakome pogledu, svakome od nas. Njihov godišnji budžet je 3,8 miliona konvertibilnih maraka. U stalnom radnom odnosu je 77 osoba, a u izbornim godinama na određeno vrijeme, na šest mjeseci, upošljavaju i veliki broj vanjskih saradnika. U godini izbornoj potroši se još nešto više od osam miliona konvertibilnih maraka.

Nudio je, vele, neki privatnik precizno i tačno brojanje za svega 150 hiljada maraka. Čak je dopuštao mogućnost da plati kaznu - penale ako zakasni sa tačnim brojem prebrojanih glasova...

Očigledno ga niko nije ozbiljno shvatio jer od broja glasova ovisi mnogo, mnogi kažu SVE. Kaže moj drug Tarik: „Zamalo građanski rat ne izbi zbog prebrojavanja glasova!“

Rat, naravno nije i neće „izbiti“, ali krajnje je vrijeme da smislimo neki drugi, bolji i sigurniji, brži i sofisticiraniji način direktnog sprovođenja demokratije.

P.S.

E, još me samo zanima ko je, tačno, zadužen za prebrojavanje onih vreća, punih glasačkih listića, pronađenih u kantama za smeće?
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ob
U BiH sutra oblačno s kišom u nizinama, na planinama snijeg
12.12.2017

U Bosni i Hercegovini sutra će biti oblačno.

cavic
Čavić: Opozicija napušta parlament RS i najavljuje dalju borbu
12.12.2017

Podsjetio je da je opozciija blokadama rada parlamenta pokušavala da ukaže na te pojave, te tražila da se stanje poboljša i rad parlamenta i Vlade dovede u zakonske okvire, ali bez rezultata.

ginis klavir
U Sarajevu oboren Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira
12.12.2017

Učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, njih 20, oborili su danas u Vijećnici u Sarajevu Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira.