Brinemo za okoliš
Kovač danas

Uspomene kao dijademe

05.07.2014


Sarajevo, 5. jula (s. a.)

Jedan od najpoznatijih kompozitora, pijanista, producenata i aranžera s prostora bivše Jugoslavije Kornelije Kovač ovih dana boravi u Sarajevu da bi ovdašnjoj publici predstavio pjesmu Uspomene sve će sjati kao dijademe, koja predstavlja novu verziju i svojevrsni nastavak njegovog prvog velikog hita Četiri mladića idu s Trebevića.
U razgovoru za Fenu, Kovač naglašava da je riječ o novoj pjesmi koju je komponovao prije više od godinu dana, a smatra da se mnoge Sarajlije vjerovatno sjećaju tog velikog hita iz 1961. godine, koji je bio sjajno prihvaćen.
On podsjeća da je tekst te pjesme napisao Žarko Roje, u to vrijeme poznati kompozitor u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.
- Jednom prilikom mi je prišao pokojni Duško Trifunović i dao mi kovertu uz riječi - vidi hoće li ti se dopasti. Unutra nađem pjesmu o četiri mladića koji više nisu mladići i ne spominje se jedino Koševo, ali se spominje Trebević, a osjeća se da je to sve sarajevsko. To je bio sjajan tekst čiji refren glasi Uspomene sve će sjati kao dijademe, svaka će se mladost zvati dobro staro vrijeme - navodi Kovač.
Odlučio je da napravi pjesmu prije tri, četiri godine, a jednu njenu varijantu pokušao je izvesti na promociji prije dvije godine u Kamernom teatru 55.
- Pjesmu o Sarajevu pjeva Slovenac i mnogi se pitaju kako je došlo do toga. Ja sam rekao - kako je jedan polumađar i polusrbin napisao pjesmu o Sarajevu, zašto onda ne bi mogao i Slovenac da pjeva o Sarajevu. On je sjajan pjevač, stupili smo u kontakt, izrazio je želju da pjeva neki moj tekst. Napravio sam aranžman i počeli smo snimati u mom studiju u Beogradu. Snimili smo sve instrumente i prateće vokale, i pjesma je gotova - ustvrdio je on.
Kovač se nada da će pjesma doći do ušiju ljudi u Sarajevu, a za sada će samo biti predstavljena putem medija jer za nju nije urađen spot. Ipak, i to je jedan od razloga dolaska u Sarajevo - u njemu će ovih dana biti snimani kadrovi za spot.
Slovenski muzičar Boštjan Korošec, koji je otpjevao Uspomene sve će sjati kao dijademe, kaže da mu je ogromna čast što je imao priliku raditi s Kovačem.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kim3
Prekardašijan : Saudijski princ nudi Kanjeu Vestu 10 miliona za jednu noć sa Kim Kardašijan
06.06.2016

Ne zanimaju me ni njegova muzika, ni njegova modna kolekcija. Ali njegova supruga je blago neprocijenjive vrijednosti. Rado bih platio 10 miliona dolara i više da provedem jednu noć sa njom - navodno je rekao on.

Dragan Nikolić
Umro Dragan Nikolić?
22.05.2015

Prema nezvaničnim informacijama poznati srpski glumac Dragan Nikolić , kojem se pogoršalo stanje nakon nedavne operacije, jutros je preminuo u beogradskom Kliničkom centru.

Denis Bećirević
Denis Bećirović iz SDP BiH prelazi u DF
04.11.2014

SBF